zastava
zastava

Na istočnim obroncima Samoborskog gorja, na ulazu u romantičnu dolinu potoka Gradne, samo dvadesetak kilometara udaljen od centra Zagreba, leži Samobor – srednjovjekovni gradić barokne arhitekture, okružen širokim planinskim vijencem – od Okić-grada preko Plešivice, Oštrca, Velikog dola, Lipovca i Japetića do Žumberka. Samobor i njegova okolica najstarije je i najprivlačnije izletište Zagrepčana, planinara, izletnika i turista iz čitave Hrvatske i inozemstva.

To je grad u kojeg su se zaljubljivali pjesnici i slikari, kipari i skladatelji. Pisali su o Samoboru, prikazivali ga na svojim slikama i dozivali su ga u svojim pjesmama. Stvarali su u Samoboru!

Dolazili su..., odlazili i ponovno se vraćali jer ga nitko do sada nije uspio u cijelosti otkriti. Samobor je jednako privlačani ljeti i zimi, s proljeća ili jeseni. Zimska bjelina u Samoborskom gorju upravo doziva sanjkaše i skijaše. Ljeti pak dozivaju gorski potoci i nizinska jezera ribiče., bazeni plivače, mirisne sjenokoše izletnike i šetače. U proljeće rascvjeta se samoborska okolica cvijećem i voćnjacima, a bohori ruža napune samoborske vrtove. U jesen pak, ovim krajem zarude rodni vinogradi, zaori pjesma berača, okuplja se društvo oko stola domaćina uz birana domaća jela i mirisno samoborsko vino.

I ne samo to! Samoborski fašnik, Salamijada, Rally oldtimera, proštenje kraj kapele sv. Ane, dani Rudarske greblice, Martinje, Kestenijada, koncerti i izložbe, samoborske kremšnite i kotleti, muštarda i bermet ... zovu Vas da zajedno s nama uživate u radosti življenja! Jer Samobor je grad po mjeri čovjeka.

"Krasan je Samobor. Blizina s glavnim gradom daje mu čar blizog ladanja kao Tiburu, Tivoliju, Versaillesu, Schönbrunnu, Windsoru.
Okolina je sretna kombinacija gore i ravnice, polja i šume, vrta i prirode, rijeke i planine, sela i zaseoka, grada i ladanja. Samobor je jedno od najhrvatskijih hrvatskih mjesta."
Antun Gustav Matoš, 1908.

TZ grada Samobora
Samoborski fašnik

Info:

Starogradska 46, Samobor
Tel: 01/3360-722
Mob: 099/2717 655
Radno vrijeme:
Ponedjeljak - Nedjelja:
Od 12:00 do 24:00
Parkiralište: cca 60 mjesta Način plaćanja: gotovina, kartice

E-mail: info@gabrek.hr

Kako do nas?


View Larger Map